Owoce w szampanie

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Owoce w szampanie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

250 g malin

250 g truskawek

1/2 miarki cukru

sok z połowy cytryny

500 g mieszanych owoców miękkich i jagód (truskawek

malin

jeżyn

borówek amerykańskich itp.)

garść pokrojonych liści mięty

1/2 miarki wina musującego

crème fraîche (ew.)

butelka zmrożonego szampana

 

 

Przygotowanie:


Zmiksować maliny i truskawki. Przetrzeć przez sito. Dodać cukier i sok z cytryny. Schłodzić. Przed podaniem wmieszać świeże owoce do puree. Nałożyć do głębokich talerzy. Posypać świeżymi owocami i miętą. Postawić crème fraîche na stole, żeby każdy mógł sobie nałożyć. Podać gościom butelkę szampana, żeby każdy mógł sobie nalać do talerza. Resztę rozlać do kieliszków.

powrót

Podobne przepisy

Porzeczkowe semifreddo
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Sorbet z różowego grejpfruta
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Panna cotta z galaretką morelową
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kuleczki z owoców tamaryndowca
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Pudding z chleba z masłem i marmoladą
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Racuszki z jabłkami i lodami
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.