Suflet z kozim serem

Suflet z kozim serem
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Agnieszka Kręglicka

Seria kulinarna:
Para w kuchni 2 (odc.24)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 120 g spójnego koziego twarożku
  • utarty ząbek czosnku
  • łyżeczka tymianku
  • 2 czubate łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • szklanka mleka
  • 3 żółtka
  • 3 białka
  • masło i parmezan do wysypania foremek

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotować beszamel, na patelni rozgrzać masło, dodać mąkę i podsmażyć, nie rumienić. Wlać mleko, podgrzewać i mieszać, aż powstanie spójny sos, chwilę gotować. Ostudzić. Dodać przyprawy, kozi serek i żółtka, dokładnie wymieszać. Foremki do sufletu o pojemności 0,25 l wysmarować masłem i wysypać parmezanem. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni C. Ubić pianę z białek. Czwartą część piany wymieszać dokładnie z masą serową, by stała się lżejsza. Następnie wymieszać z resztą piany, bardzo delikatnie, spore cząstki piany powinny pozostać nierozbite. Napełnić foremki do 3/4 wysokości. Piec w wysokiej temperaturze póki będą rosły, gdy zaczną się rumienić delikatnie zmniejszyć temperaturę. Pieczenie trwa ok. 20 minut. Podawać na gorąco, natychmiast po wyjęciu z piekarnika.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA