Jądra z czekolady i orzechów laskowych

Jądra z czekolady i orzechów laskowych
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 4.30
Seria kulinarna:
Męski weekend (odc.5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery

Przygotowanie:



Składniki kul
480 g orzechów laskowych prażonych z karmelem
120 g gorzkiej czekolady
200 g czekoladowego ryżu preparowanego

Składniki ganache
250 g czekolady mlecznej
175 g śmietany
50 ml cointreau

Składniki polewy
1 kg polewy czekoladowej
100-200 ml wody
200 g posiekanych orzechów laskowych

4 duże łyżki wazowe
4 mniejsze łyżki wazowe

Przygotowanie
W kąpieli wodnej roztopić orzechy prażone z karmelem i czekoladę. Wymieszać z ryżem preparowanym. Odłożyć w ciepłe miejsce.

Przygotowanie ganache
Doprowadzić śmietanę do wrzenia, wlać do czekolady, mieszać, aż się połączą. Dolać likier, wymieszać. Wypełnić mniejsze łyżki wazowe mieszanką. Postawić pionowo w lodówce, aż masa się zetnie.

Przygotowanie polewy
W rondlu roztopić polewę z wodą. Dodać orzechy, wymieszać i pozostawić w kąpieli wodnej.

Przygotowanie całego deseru
4 duże łyżki wazowe napełnić ryżem z czekoladą. Mniejszym odcisnąć w nich miejsce na czekoladowe kule. Wstawić do lodówki, żeby masa się ścięła. Z lodówki wyjąć mniejsze łyżki wazowe, zanurzyć na chwilę we wrzątku i wyjąć czekoladowe półkule. Skleić przy pomocy polewy i wstawić do lodówki, żeby się ścięły. Z lodówki wyjąć duże łyżki wazowe z masą ryżową. Wyjąć półkule z masy. Umieścić w dwóch mniejsze kule czekoladowe. Posmarować polewą czekoladową. Przykryć półkulami z masy ryżowej i skleić. Wstawić do lodówki, żeby się ścięły. Przed podaniem polać polewą czekoladową, jeszcze raz schłodzić w lodówce, posypać orzechami laskowymi i podawać.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE