Paul Merret

Omułki w pikantnym bulionie


Przepis z programu Ekonomia gastronomii (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

Omułki w pikantnym bulionie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 puszka mleczka kokosowego

1 łyżeczka czerwonej pasty curry

300 ml bulionu drobiowego

2 kg omułków

czyszczonych

zamkniętych

1 czerwona chili

pokrojona na cienkie plasterki

2 ząbki czosnku

zgniecione na miazgę płazem noża

2 dymki

pokrojone na cienkie plasterki

2 łyżki drobno posiekanej świeżej kolendry

 

 

Przygotowanie:


Wlej do miski trochę mleczka kokosowego, dodaj pastę curry i starannie wymieszaj trzepaczką. Dodaj pozostałe mleczko kokosowe oraz bulion i dokładnie wymieszaj. Rozgrzej na dużym ogniu duży rondel przykryty pokrywką, w którym zmieściłoby się dwa razy więcej omułków

powrót

Podobne przepisy

Krewetki z solą i pieprzem
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Smażone przegrzebki zawijane w szynkę parmeńską
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Muszle w winie
Antonio  Carluccio
Przepis z programu Antonio Carluccio ucztuje w południowej Italii Sardynia (odc. 1)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tosty z krewetkami królewskimi
Kylie Kwong
Przepis z programu Kylie Kwong - czysta magia (odc.2)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Duszone omułki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.