Ośmiornica z sałatką z suszonych pomidorów, paloną cytryną i czosnkiem

Ośmiornica z sałatką z suszonych pomidorów, paloną cytryną i czosnkiem
Oceń przepis:
28 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Bartosz Lisek

Seria kulinarna:
Nie bój ryby! (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 1 kg ośmiornicy
  • 4-5 liści laurowych
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka soli
  • 1 marchew
  • 1 cebula czerwona
  • 2 pałki selera naciowego
100 g suszonych pomidorów
  • 1 cytryna
  • 5 łyżek soku z cytryny
  • 3-4 łyżki natki pietruszki
  • 8 ząbków czosnku
  • 1 chili
  • kilka łyżek oliwy
  • sól i pieprz do smaku
  • 8 jajek przepiórczych
  • kilka liści sałaty
  • pajdy chleba do grzanek

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mrożoną ośmiornicę zanurz w wodzie i włóż do lodówki. Następnego dnia ułóż ją na ścierkę i przykryj drugą ścierką. Uderzaj młotkiem w macki dość silnie, następnie osusz.

 

Nastaw bulion na warzywach z liściem i zielem angielskim, zagotuj. Ośmiornicę sparz 3-krotnie, czyli za każdym razem wrzuć do zagotowania, a następnie wyjmij na kilka minut. Później ośmiornicę czeka gotowanie właściwe, czyli wrzucenie do wrzącego bulionu i gotowanie 45-60 minut. Po gotowaniu właściwym wystudź ją do temperatury 4 stopni.


W czasie, gdy się ośmiornica chłodzi, naszykuj szóstki cytryny i potnij je na plasterki. Opal je  palnikiem do creme brulee, albo wrzuć na rozgrzaną suchą patelnię, taki zabieg spotęguje smak cytryny i nada jej dymnego aromatu. Czosnek pokrój na plasterki i osól. Chili pokrój na plasterki, podobnie suszone pomidory. Natkę posiekaj dość drobno. Dodaj do wszystkiego oliwę i sok z cytryny.

Ośmiornicę poporcjuj na ładne kawałki, na ukośne plastry i wrzuć do miski. Wymieszaj wszystko i odstaw na 1 godzinę do lodówki.

Na rozgrzaną patelnię z oliwą wbij kilka jajek przepiórczych. Bruschettę przesmaż na tym samym tłuszczu i ułóż na niej sałatę, sałatkę z ośmiornicy, jajka sadzone przepiórcze i oprósz świeżo zmielonym pieprzem.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA