Gieno Mientkiewicz

Ogrodowa przekąska serowa


Przepis z programu Przez dziurkę od sera (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 4342

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

20 dag sera korycińskiego (młodego, do tygodnia)

3 łyżeczki powideł śliwkowych

3 łyżeczki dżemu z czarnej porzeczki

2 łyżki maku

2 łyżki miodu gryczanego

 

Musztarda owocowa:

3 suszone morele

1 suszona figa

½ ostrej papryczki

1 duża łyżka miodu gryczanego

Przygotowanie:

Ser pokroić w kwadraty i rozłożyć je na półmisku (paterze lub desce), dzieląc na trzy strefy.
Pierwszą z nich po połowie udekorować dżemem i powidłami. Do drugiej zrobić owocową musztardę. Morele, figę i papryczkę, drobno posiekać. Całość ukręcić w moździerzu z dodatkiem miodu. Tak przygotowaną musztardą ozdobić serowe kwadraty w drugiej strefie. Do trzeciej należy uprażyć mak na suchej patelni, posypać nim trzecią strefę serków i polać miodem. Całość można przyozdobić jadalnymi kwiatami.

powrót

Podobne przepisy

Tosty z chałki w jajku
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Ser typu camembert marynowany w oleju
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia czeska
Smażony faszerowany ser z sosem wiśniowym
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.