Lekki pasztet do smarowania z konfiturą ze śliwek

Lekki pasztet do smarowania zobacz Lekki pasztet do smarowania 2018-06-19 13:00:54
Lekki pasztet do smarowania
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Adam Chrząstowski

Seria kulinarna:
Adam po pracy 2 (odc.5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 300 g wątróbek drobiowych oczyszczonych
  • 130 g masła
  • 2 jajka
  • 50 g wiśniówki
  • 200 g śliwek węgierek
  • 1 łyżka posiekanego imbiru
  • ½ posiekanej cebuli
  • 3 łyżki miodu
  • ½ chałki
  • sól
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Masło rozpuść. Wątróbki zmiksuj w melakserze dodając powoli po 1 jajku i masło. Na koniec zmiksuj wiśniówkę i całość dopraw. Masę przelej do foremki wyłożonej folią spożywczą i piecz w kąpieli wodnej przez 45 minut w temperaturze 150 stopni C. W tym czasie w rondlu karmelizuj miód i dodaj do niego cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodaj pokrojone w cząstki śliwki i imbir. Duś na małym ogniu mieszając ok. 30 minut. Kromki chałki smaruj konfiturą a na to układaj pasztet.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE