Gary  Rhodes

Mule z czosnkiem, migdałami i natką pietruszki


Przepis z programu Gary Rhodes w zjednoczonym królestwie smaku (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Mule z czosnkiem, migdałami i natką pietruszki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Masło

6 szalotek, drobno posiekanych

1 duży ząbek czosnku, zmiażdżony

250g masła



Płyn do gotowania muli

½ cebuli, posiekana

1 marchewka, pokrojona w kostkę

2 łodygi selera naciowego, pokrojone w kostkę

1 mały por, pokrojony w kostkę

15g masła

1 ząbek czosnku, zmiażdżony

1 listek laurowy

1 gałązka świeżego tymianku

½ butelki białego wytrawnego wina

600ml bulionu rybnego

1kg muli, dokładnie oczyszczonych i przebranych



Przybranie

50g pokruszonych migdałów, podprażonych

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

świeża bułka tarta z 4 kromek bułki, lekko podprażona na złoty kolor



Przygotowanie

Zeszklij szalotkę i czosnek na łyżce masła, odstaw, żeby ostygły. Wymieszaj z pozostałym masłem i odstaw na później. W dużym garnku podduś na maśle przez kilka minut cebulę, marchewkę, selera, pora, czosnek i zioła. Dodaj białe wino i duś, aż prawie cały płyn wyparuje. Dodaj bulion rybny i doprowadź do wrzenia. Wrzuć mule. Mieszaj, aż muszle zaczną się otwierać i zdejmij z ognia. Przecedź przez gęste sito i wyrzuć warzywa. Zachowaj płyn. Obierz mule, wyrzuć wszystkie, które się nie otworzyły. Muszle zachowaj. Mule trzymaj w odrobinie płynu z gotowania, żeby nie wyschły. Redukuj płyn z muli. Gdy smak będzie już odpowiednio skoncentrowany, zacznij dodawać po kawałku masło z szalotkami i czosnkiem. Kiedy już dodasz całe, wrzuć mule, podprażone migdały i natkę pietruszki. Na talerzu ułóż część muszli w kręgi. Nałóż mule do muszli i polej sosem. Na koniec posyp mule ciepłą, podprażoną bułką tartą.





© Gary Rhodes

powrót

Podobne przepisy

Ośmiorniczki w czerwonym winie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.7)
trudność: brak
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia grecka
(odc.15)krewetki w ognistym sosie
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Ostrygi Ivana
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Małże z chili, trawą cytrynową i komosą ryżową
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 53)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Pikantna sałatka z kalmarów
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.11)
trudność: trudne
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Homar w lekkim bulionie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.