Gary  Rhodes

Mule z czosnkiem, migdałami i natką pietruszki


Przepis z programu Gary Rhodes w zjednoczonym królestwie smaku (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Mule z czosnkiem, migdałami i natką pietruszki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Masło

6 szalotek, drobno posiekanych

1 duży ząbek czosnku, zmiażdżony

250g masła



Płyn do gotowania muli

½ cebuli, posiekana

1 marchewka, pokrojona w kostkę

2 łodygi selera naciowego, pokrojone w kostkę

1 mały por, pokrojony w kostkę

15g masła

1 ząbek czosnku, zmiażdżony

1 listek laurowy

1 gałązka świeżego tymianku

½ butelki białego wytrawnego wina

600ml bulionu rybnego

1kg muli, dokładnie oczyszczonych i przebranych



Przybranie

50g pokruszonych migdałów, podprażonych

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

świeża bułka tarta z 4 kromek bułki, lekko podprażona na złoty kolor



Przygotowanie

Zeszklij szalotkę i czosnek na łyżce masła, odstaw, żeby ostygły. Wymieszaj z pozostałym masłem i odstaw na później. W dużym garnku podduś na maśle przez kilka minut cebulę, marchewkę, selera, pora, czosnek i zioła. Dodaj białe wino i duś, aż prawie cały płyn wyparuje. Dodaj bulion rybny i doprowadź do wrzenia. Wrzuć mule. Mieszaj, aż muszle zaczną się otwierać i zdejmij z ognia. Przecedź przez gęste sito i wyrzuć warzywa. Zachowaj płyn. Obierz mule, wyrzuć wszystkie, które się nie otworzyły. Muszle zachowaj. Mule trzymaj w odrobinie płynu z gotowania, żeby nie wyschły. Redukuj płyn z muli. Gdy smak będzie już odpowiednio skoncentrowany, zacznij dodawać po kawałku masło z szalotkami i czosnkiem. Kiedy już dodasz całe, wrzuć mule, podprażone migdały i natkę pietruszki. Na talerzu ułóż część muszli w kręgi. Nałóż mule do muszli i polej sosem. Na koniec posyp mule ciepłą, podprażoną bułką tartą.





© Gary Rhodes

powrót

Podobne przepisy

Curry z homarów
Przepis z programu Floyd w Indiach (odc.2) Goa
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Mali z krewetek
Przepis z programu Floyd w Indiach odc.4
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Kalmary w zielonym sosie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Krewetki w cieście kataifi
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 37)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Smażone jarzyny z krewetkami
Przepis z programu Nancy Lam Kurczak, wieprzowina i krewetki (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Małże po chińsku
Rick Stein
Przepis z programu Morski przewodnik Ricka Steina Francuski rynek i kałamarnice z Portland (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.