Krewetki z chili

Krewetki z chili
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 2.90
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 24)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza
Ilość osób:
2

Przepis

Składniki:
500 g obranych, oczyszczonych krewetek
1 posiekana czerwona cebula
1 pokrojona czerwona papryka
4 posiekane ząbki czosnku
1 łyżka posiekanego imbiru
olej
1 łyżka sambal oelek
2 posiekane chili
1 łyżka kecap manis
pół filiżanki wody
2 łyżki skrobi kukurydzianej rozmieszanej z wodą
pół filiżanki posiekanej natki kolendry
ćwierć filiżanki posiekanej dymki
sól

Przygotowanie:
Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę, czosnek i imbir. Dodać paprykę i krewetki. Dołożyć kecap manis, chili i sambal. Przyprawić solą i pieprzem. Dolać wody, żeby powstał sos. Kiedy krewetki będą ugotowane, zagęścić sos skrobią z wodą, dodać dymkę i kolendrę.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE