Kura w rosole

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Kura w rosole
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1,5 kg kurczaka

2 l bulionu z kury

liść laurowy

gałązka tymianku

gałązka estragonu

sól i pieprz

6 obranych ząbków czosnku

2 duże lub 4 małe grubo pokrojone pory

12 obranych cebulek perłowych

4 grubo pokrojone marchewki

3 łodyżki naci selera w kawałkach długości palca

pół rzepy w plasterkach

3 korzenie pasternaku w plasterkach

 

Przygotowanie:

Rozłożyć dużą gazę i położyć na niej kurczę, przodem do dołu. Owinąć je i zawiązać szpagatem. Włożyć kurczę do garnka, przodem do góry i zalać bulionem. Zagotować. Gotować, szumując rosół, przez ok. pół godziny. Wrzucić liść laurowy, tymianek, sól, czosnek i por. Odwrócić kurczę przodem do dołu, zakryć i gotować na wolnym ogniu przez ok. 20 min. Wrzucić resztę warzyw, odwrócić kurczę przodem do góry i gotować kolejnych 20 min, aż warzywa zmiękną. Kurczę jest gotowe, kiedy łatwo odchodzi od kości. Podawać po kawałku mięsa z warzywami i z rosołem.

powrót

Podobne przepisy

Gazpacho
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Zupa z ogórka zielnego
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 3
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Klasyczna zupa pomidorowa
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa z selera z chrzanem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Bulion drobiowy z bazylią tajską
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc. 5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia tajska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.