Pyttipanna

Przygotował:

Dave Myers

Seria kulinarna:
Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Składniki:

  • 650 g ziemniaków, pokrojonych w 1 cm kostkę
  • 1 duża marchewka, pokrojona w półcentymetrową kostkę
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 150 g wędzonego boczku, pokrojonego w kosteczkę
  • 150 g resztek pieczeni wieprzowej, wołowej lub jagnięcej mięso pokrojone w kostkę
  • 15 g masła
  • 2 pokrojone w kostkę cebule
  • 150 g pieczarek, pokrojonych w kostkę
  • listki z dwóch gałązek tymianku
  • 100 g wędzonej kiełbasy, pokrojonej w kostkę
  • 30 g suszonych grzybów, namoczonych w 150 ml wrzątku
  • Do podania
  • 8 dużych jajek
  • łyżeczka posiekanego majeranku lub oregano
  • konfitura z maliny moroszki
  • plasterki marynowanych buraczków

Kalkulator wag i miar

Przepis

Zagotuj duży garnek osolonej wody. Włóż ziemniaki i marchewkę, gotuj 5 min, odcedź.
Na dużej patelni rozgrzej olej. Włóż boczek i mięso z pieczeni. Smaż na sporym ogniu, aż z boczku wytopi się tłuszcz, a mięso się przyrumieni.
Dodaj masło, a kiedy się rozpuści, włóż cebulę i smaż przez 5 min, regularnie mieszając, po czym dołóż ziemniaki, marchewkę i kiełbasę.
Rozłóż wszystkie składniki równą warstwą i smaż przez 5 min na średnim ogniu. Dodaj pieczarki i tymianek, smaż przez kolejne kilka minut.
Zlej płyn z namoczonych grzybów, zachowując go na później. Posiekaj grzyby i włóż na patelnię, wlewając 50 ml płynu z ich moczenia. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, trzymaj na ogniu przez kolejne 5 min, tak, by od spodu utworzyła się przysmażona skórka, po czym wymieszaj, zeskrobują przysmażoną warstewkę z dna. Podsmażaj w ten sposób jeszcze parę razy, aż wszystko będzie równo zrumienione. Wyłóż na 6 talerzy, na każdym umieść surowe żółtko. Podawaj posypane majerankiem lub oregano, z konfiturą moroszkową i marynowanymi buraczkami.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE