Grillowane wieprzowe szaszłyki z marakują, tzatziki z marakują, kuskus z ziołami, warzywa stir-fry, ciastko z bitą śmietaną

Grillowane wieprzowe szaszłyki z marakują, tzatziki z marakują, kuskus z ziołami, warzywa stir-fry, ciastko z bitą śmietaną
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 4.20
Seria kulinarna:
Nuta egzotyki na co dzień 2
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
4

Przygotowanie:

Grillowane wieprzowe szaszłyki z marakują:
1,4 – 1,8 kg łopatki bez kości, pokrojonej w kostki wielkości 2,5 cm
2 marakuje
drobno pokrojona szalotka
60 ml mleczka kokosowego
łyżka czarnego pieprzu
5 g drobno posiekanej bazylii, łodygi zachowane do przepisu na syrop marakujowo-bazyliowy
tzatziki z marakują

Tzatziki z marakują:
220 g kremowego serka
60 ml mleka
2 marakuje
drobno pokrojona szalotka
sok z połowy cytryny
10 g drobno posiekanej bazylii
sól
czarny pieprz

Kuskus z ziołami:
150 g kuskusu
60 ml oliwy
sól
360 ml wrzątku
5 g grubo posiekanego oregano
2 łyżeczki grubo posiekanego tymianku

Warzywa stir-fry:
łyżka oleju
ząbek czosnku pokrojony w cieniutkie plasterki
puszka młodziutkich kukurydzek, odsączonych z zalewy i opłukanych
2 marchewki, obrane i cienko pokrojone po skosie
25 dag śnieżnego groszku, umytego, z odciętymi końcówkami
pół czerwonej cebuli, pokrojonej w piórka
łyżeczka oleju sezamowego
sól

Ciastko z bitą śmietaną i marakujowo-bazyliowym syropem:
120 ml wody
86 g cukru
5 g liści bazylii, do tego łodygi zachowane przepisu na szaszłyki wieprzowe, plus 4 liście do dekoracji
240 ml 35% śmietanki
50 ml serka kremowego
łyżeczka wanilii
łyżka cukru7
4 małe ciastka ze sklepu, kruche lub biszkoptowe


Grillowane wieprzowe szaszłyki z marakują:
1. Wszystkie składniki włożyć do miski. Dobrze wymieszać, żeby wieprzowina dobrze obtoczyła się w marynacie.
2. Włożyć wieprzowinę do lodówki i marynować od 30 minut do 24 godzin.
3. Rozgrzać grill.
4. Wyjąć marynowaną wieprzowinę z lodówki. Nabić mniej więcej po 5 kawałków mięsa na patyk.
5. Posolić mięso i ułożyć szaszłyki na grillu.
6. Smażyć z obu stron. Gdy mięso dobrze się upiecze i będzie lekko przypalone, zdjąć z płyty i podawać z tzatziki z marakują.

Tzatziki z marakują:
1. Miąższ 1 marakui i pozostałe składniki włożyć do miski i dobrze wymieszać.
2. Nałożyć miąższ drugiej marakui, przykryć i przechowywać w lodówce aż do podania.

Kuskus z ziołami:
1. Do dużej miski wsypać kuskus. Dodać oliwę i sól. Kuskus zalać wodą i przykryć plastikową folią.
2. Po 15 minutach, gdy kuskus wchłonie wodę, zdjąć folię i wymieszać kuskus widelcem.
3. Dodać zioła i odstawić.

Warzywa stir-fry:
1. Na średnim ogniu rozgrzać olej na dużej patelni lub woku.
2. Dodać czosnek, mieszać i smażyć aż się przyrumieni.
3. Dodać młodziutkie kukurydze, marchewki, groszek i cebulę. Mieszać i smażyć, aż do miękkości.
4. Dodać olej sezamowy, posolić i zdjąć z palnika.

Ciastko z bitą śmietaną i marakujowo-bazyliowym syropem:
1. Do małego garnka wlać wodę. Dodać cukier i zagotować.
2. Gdy cukier się rozpuści, zdjąć garnek z palnika i dodać odłożone wcześniej łodygi bazylii.
3. Zostawić bazylię w syropie na 30 minut.
4. Wyjąć łodygi bazylii i przelać bazyliowy syrop do miski. Dodać miąższ z marakui, dobrze wymieszać i odstawić.
5. Do schłodzonej metalowej miski włożyć śmietankę, cukier i wanilię. Ubijać, aż piana będzie średnio sztywna.
6. Żeby przygotować deser, położyć ciastko na talerzu.
7. Polać ciastko syropem marakujowo-bazyliowym.
8. Nałożyć bitą śmietanę na ciasto i udekorować odłożonym wcześniej liściem bazylii.

Podawanie:
1. Na środek talerza nałożyć kuskus z ziołami.
2. Dookoła rozsypać warzywa stir-fry, a na kuskusie ułożyć wieprzowe szaszłyki z marakują. Podawać razem z tzatziki z marakują.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 19,99 zł przez 5 mies. ZAMÓW ONLINE