Tomasz Jakubiak

Krupnik z kalafiorowymi różyczkami, płuckami i orzechową posypką


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania z cielęciny, Podroby

odsłon: 2507

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 kg płucek cielęcych

2 ziemniaki

2 marchewki

cebula

2 łyżki oleju

garść suszonych grzybów

2 l bulionu

1,5 szklanki kaszy jaglanej

sok z 1/2 cytryny

natka pietruszki

1/2 kalafiora

garść orzechów włoskich

gałka muszkatołowa

 

Przygotowanie:

Marchewki pokrój na plasterki. Ziemniaki i cebulę w kostkę. Płucka cielęce sparz gorącą wodą i pokrój w kostkę. W garnku na oleju przesmaż warzywa. Dopraw je solą. Do warzyw dodaj suszone grzyby. Do zeszklonych warzyw dodaj płucka. Wszystke składniki zalej bulionem. Kaszę sparz wrzątkiem i upraż ją na suchej patelni. Sypką kaszę dodaj do zupy i gotuj przez 20-30 minut, aż płucka będą miękie. Do gotowego krupniku dodaj sok z cytryny i posiekaną natkę pietruszki. Na patelni upraż różyczki kalafiora z posiekanymi orzechami włoskimi.
Krupnik podawaj z uprażonym kalafiorem i orzechami. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Zupa dyniowa
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia koszerna
Gazpacho
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Zupa dyniowa z soczewicą i twarożkiem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania z dyni
Gazpacho
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania na karnawał i imprezę
Botwinkowe bliny
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.