Tomasz Jakubiak

Krupnik z kalafiorowymi różyczkami, płuckami i orzechową posypką


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania z cielęciny, Podroby

odsłon: 2388

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 kg płucek cielęcych

2 ziemniaki

2 marchewki

cebula

2 łyżki oleju

garść suszonych grzybów

2 l bulionu

1,5 szklanki kaszy jaglanej

sok z 1/2 cytryny

natka pietruszki

1/2 kalafiora

garść orzechów włoskich

gałka muszkatołowa

 

Przygotowanie:

Marchewki pokrój na plasterki. Ziemniaki i cebulę w kostkę. Płucka cielęce sparz gorącą wodą i pokrój w kostkę. W garnku na oleju przesmaż warzywa. Dopraw je solą. Do warzyw dodaj suszone grzyby. Do zeszklonych warzyw dodaj płucka. Wszystke składniki zalej bulionem. Kaszę sparz wrzątkiem i upraż ją na suchej patelni. Sypką kaszę dodaj do zupy i gotuj przez 20-30 minut, aż płucka będą miękie. Do gotowego krupniku dodaj sok z cytryny i posiekaną natkę pietruszki. Na patelni upraż różyczki kalafiora z posiekanymi orzechami włoskimi.
Krupnik podawaj z uprażonym kalafiorem i orzechami. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Gallurese, ukryta zupa
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Zupy
Zupa vâche qui rit
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Wegański chłodnik litewski
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie
Pomidorowa fasolowa z zacierkami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Zimna zupa melonowa
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.