Pierogi z bobem i ziemniakami

Pierogi z bobem i ziemniakami zobacz Pierogi z bobem i ziemniakami 2018-06-19 13:00:22
Pierogi z bobem i ziemniakami
Oceń przepis:
41 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pierogi i pierożki
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • kilka kropel oleju
  • 125 g wrzącej wody
Farsz:
Sos:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Przygotuj farsz. Do ugotowanego bobu dodaj przesmażone ziemniaki i cebulę. Zmiel wszystko w maszynce do mielenia na jednolitą masę. Do farszu dodaj olej oraz pieprz i sól.
Przygotuj ciasto. Mąkę pszenną przesiej przez sito i wymieszaj z kilkoma kroplami oleju oraz wodą o temperaturze ok. 85 stopni C. Powstałe ciasto rozwałkuj. Powycinaj z niego kółka i nakładaj w nie farsz. Pierogi wrzuć do wrzącej, osolonej wody.
Na koniec podsmaż pierogi na masełku, aby je przyrumienić.
Podawaj z sosem. Zmieszaj majeranek ze śmietaną, sokiem z cytryny i pokrojonym koprem oraz majerankiem. Wszystko wymieszaj.
Wyłożone na talerzu pierogi polej sosem i posyp koperkiem. Smacznego!

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE