Tomasz Jakubiak

Kopytka ze słodkich ziemniaków z gulaszem indyczo–grzybowym


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski, Dania z indyka

odsłon: 4738

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 2
średnia głosów: 5.0

Składniki:

Kopytka:

30 dag ugotowanych ziemniaków

30 dag słodkich upieczonych ziemniaków np. bataty

15 g masła

kilka listów świeżej szałwii

sól, pieprz

100 g mąki pszennej

Gulasz indyczo-grzybowy:

udo z indyka

garść świeżych grzybów np. kurki

seler naciowy

czerwona cebula

pomidor

4 owoce jałowca

liść laurowy

łyżka masła

olej do smażenia

sól, pieprz

świeży tymianek, rozmaryn

100 ml wódki jałowcowej

szklanka bulionu drobiowego

100 ml śmietany 30%

 

Przygotowanie:

Ciepłe ziemniaki rozgnieć z masłem na gładką masę. Dodaj posiekaną szałwię, mąkę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Ciasto podziel na mniejsze części. Uformuj wałeczki i pokrój je na kopytka. Kopytka wrzucaj na wrzącą osoloną wodę i gotuj do momentu aż wypłyną. Udo z indyka pokrój w dużą kostkę i przesmaż w garnku. Cebulę pokrój w kostkę. Selera pokrój na mniejsze kawałki. Warzywa dodaj do mięsa. Dorzuć owoce jałowca i łyżkę masła. Na koniec dodaj grzyby. Gulasz dopraw solą, pieprzem i świeżymi ziołami. Całość podlej na początku wódką jałowcową. Chwilę pogotuj żeby alkohol odparował i dodaj pokrojonego w kostkę pomidora. Zamieszaj. Dolej bulion i śmietanę. Duś na wolnym ogniu przez 20-30 minut. Poczekaj aż płyny odparują a sos zgęstnieje. Kopytka polej pysznym gulaszem! Smacznego.

powrót

Podobne przepisy

Leniwe kluski z karmelizowanymi pomarańczami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Makaron tagliatelle w sosie arabiata
Przepis z programu Szefowie kuchni 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Leniwe w sosie porzeczkowym
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 4 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.