Tort bezowy z owocami i kremem różanym

Tort bezowy z owocami i kremem różanym
Oceń przepis:
159 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej 4 (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Bezy

Składniki:

  • Beza:
  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka octu lub soku cytrynowego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 300 g drobnego cukru
Krem:
Owoce:
Do dekoracji:
  • Listki mięty

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotowujemy bezę. Ubijamy białka ze szczyptą soli. Następnie łyżka po łyżce dodajemy cukier. Za każdym razem dopiero wtedy, jak poprzednia porcja całkowicie rozpuści się w białkach. Dodajemy sok z cytryny lub ocet miksujemy i dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną, delikatnie mieszamy.

Dwie płaskie blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Rysujemy na papierze okręgi o tej samej średnicy. Na jeden wykładamy połowę masy i wyrównujemy lekko. Pozostałą część masy przekładamy do rękawa cukierniczego z odciętą końcówką. Wyciskamy mniejsze bezy, tak by się stykały. Obie blaszki na raz wkładamy do pieca nagrzanego do 150 stopni i od razu zmniejszamy temperaturę do 100-110 stopni i suszymy bezę ok. 2 h. Pilnujemy cały czas, by beza się nie zarumieniła.
Studzimy bezy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, najlepiej przez całą noc.

Składniki na krem przekładamy do miski i miksujemy, aż krem będzie gładki i sztywny. Na jeden blat nakładamy 2/3 kremu, układamy na kremie owoce pokrojone na kawałki. Przykrywamy drugim blatem (tym zrobionym z mniejszych bez), nakładamy pozostałą część kremu, dekorujemy owocami i miętą.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA