David Gaboriaud

Kanapka z grillowanymi warzywami, chimichurri i serem halloumi


Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska

Kanapka z grillowanymi warzywami, chimichurri i serem halloumi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 3.0

Składniki:

2 kromki chleba żytniego

1 papryka pokrojona w paski

2 cebule dymki

1 kolba kukurydzy pokrojona na kawałki

1 sałata rzymska baby przekrojona na pół wzdłuż

kilka malin

2 łyżki prażonych orzechów nerkowca i migdałów

2 plastry sera halloumi

oliwa z oliwek

sól

 

Chimichurri:

po pół pęczka grubo posiekanej natki i kolendry

kilka listków grubo posiekanej mięty

1 ząbek czosnku drobno posiekany

pół ostrej papryczki drobno posiekanej

150 ml oliwy z oliwek

2-3 łyżki octu białego lub czerwonego

 

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa zgrilluj na patelni na oliwie z oliwek, aż się ładnie
skarmelizują.
Zgrilluj ser halloumi obu stron. Odstaw.
W międzyczasie zrób sos chimichurri: wszystkie składniki poza octem wymieszaj, aż uzyskasz
płynny sos ziołowy. Dodaj ocet na sam koniec przed podaniem.
Polej kromki chleba oliwą z oliwek, wyłóż grillowane warzywa i ser halloumi. Polej
sosem chimichurri, dodaj prażone migdały i orzechy oraz świeże maliny.

powrót

Podobne przepisy

Zapiekana cebula z winegretem
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tapasy
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Placki grzybowe z sosem rozmarynowym
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

cz3koholiczQa

postów: 6

09.10.2015 11:57

CYTUJ

Pyszna kanapka, prosta w przygotowaniu :D

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.