Iwona  Zasuwa

Jaglane kluseczki z sosem truskawkowym


Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci

odsłon: 235

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

500 g ugotowanej kaszy jaglanej

skrobia ziemniaczana (¼ objętości kaszy jaglanej)

mus ze świeżych truskawek

odrobina masła klarowanego

mielone migdały z dodatkiem cynamonu

Przygotowanie:

Ugotowaną kaszę jaglaną zmiksuj na krem, dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj.
Uformuj kluski a’la kopytka i wrzucaj na wrzątek. Najlepiej przeprowadź próbę na jednej kluseczce, jeśli się rozpada, dodaj jeszcze odrobinę skrobi.
Gotuj około 3-5 minut od wypłynięcia klusek na powierzchnię gotującej się wody.
Podawaj z musem truskawkowym, polane niewielką ilością rozpuszczonego masła, posypane mielonymi migdałami z cynamonem.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.