Słodka kanapka z kremem po włosku i konfiturą z moreli

Słodka kanapka z kremem po włosku i konfiturą z moreli
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 4.00
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Przygotowanie:

Wafelki migdałowe
75 g migdały w płatkach
1 duża łyżka mąki pszennej typ 500
50 ml wody
2 duże łyżki miodu

Przygotowanie:
Migdały zmiksować, tak by uzyskać pyłek bez grodek i połączyć zresztą składnikow. Wymieszać
wszystko na gładką masę. Odstawiamy aby składniki mogły się połączyć. W międzyczasie
nagrzewamy piekarnik do 185o C. Tak przygotowaną masę rozsmaruj na blaszce wyłożoną
papierem do pieczenia, tak by grubość masy nie przekraczała 1mm. Pieczemy w rozgrzanym
piekarniku przez 6 minut. Po wyjęciu odstawiamy ciastko na kilka minut i zanim ostygnie,
wykrawamy potrzebny kształt.

Włoski krem czekoladowy:
200 ml śmietanka 36%
50 g czekolady mlecznej
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki oliwy z olivek extra vergine

Przygotowanie:
Na początku nastawić garnek z wodą i doprowadzić ją do wrzenia. Włożyć kostki czekolady do
miski, a miskę umieścić na garnku tak by, czekolada powoli się rozpuszczała (kąpiel wodna). W
międzyczasie delikatnie ubić śmietankę z cukrem, tak by powstała puszysta masa, ale nie dość
sztywna. Kiedy rozpuści się czekolada, należy dodać do niej oliwę, i wymieszać na gładką masę.
Następnie trzeba delikatnie wkręcić czekoladę do śmietanki i odłożyć krem do lodowki.

Tuile z buraka:
75 ml koncentratu z buraka
4 duże łyżki cukru pudru
3 duże łyżki mąki

Przygotowanie:
Wszystkie składniki połączyć, tak by powstała gładka masa. Następnie nagrzać piekarnik do 185 stopni C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i rozlać na nią masę buraczaną, tak by powstała cieniutka warstwa. Piec przez 5 minut w rozgrzanym piekarniku. Po wyjęciu wykroić kształty jakie chcemy uzyskać, zanim masa stanie się twarda i chrupka.

Konfitura z suszonych moreli z dodatkiem imbiru
100 g suszonych moreli
40 g rumu
150 ml wody
15 g świeży imbir
4 duże łyżki miodu

Przygotowanie:
Morele, drobno siekamy a następnie moczymy w rumie i wodzie. Odstawić na kilka godzin, tak by
wchłonęły nadmiar płynu. W międzyczasie obieramy korzeń imbiru (najlepiej przy pomocy łyżki
stołowej), a następnie kroimy go w drobną kostkę lub ścieramy na tarce i dodajemy do moreli.
Morele smażymy na małym ogniu, dodając co jakiś czas łyżkę miodu. Kończymy smażyć konfiturę
po ok. 30 minutach. Morele powinny się rozpadać. Wykonanie kanapki zależy od Ciebie!

© Łukasz Masiukiewicz

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE