Lasagne bolognese

Lasagne bolognese zobacz Lasagne bolognese 2018-06-19 13:00:53
Lasagne bolognese
Oceń przepis:
390 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Jan i Jakub Kuroniowie

Seria kulinarna:
Kuroniowie rozgryzają (odc.10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 200 g makaronu lasagne (ze sklepu)
  • 400 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
  • 2-4 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 500 g dojrzałych, obranych ze skórki pomidorów lub pomidorów z puszki
  • 100 g oliwy z oliwek
  • 150 - 400 g żółtego sera (proporcje zależne od preferencji)
  • kilka pomidorów do dekoracji
  • sól

Sos beszamelowy:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, przesmażamy cebulę, a następnie mięso z czosnkiem, mieszając przez ok 10 - 15 min. Dodajemy pomidory. Doprawiamy solą, oregano, tymiankiem i bazylią.

Przygotowujemy sos beszamelowy: rozpuszczamy masło, dodajemy 2 łyżki mąki, dolewamy zimne mleko i gotujemy na małym ogniu ok. 5 min aż do zgęstnienia, stale mieszając. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Płaty makaronu układamy w brytfance lub naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą.
Na makaron kładziemy trochę sera, potem sos bolognese, sos beszamelowy, ser, ponownie układamy płaty makaronu itd., aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę makaronu przykrywamy sosem beszamelowym i posypujemy obficie tartym serem.

Lasagne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-200ºC, pieczemy ok 40 minut.
Przepis na lasagne, z którego m.in. słynie kuchnia włoska, jest dość czasochłonny, ale wart zachodu!

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

italian rok temu

Przepis świetny! Robiłem swoją pierwszą lasagne w życiu z tego przepisu. Od sierpnia, zrobiłem już 10 lasagni. Moi stali degustatorzy twierdzili, że coraz lepiej ją robię! Dziękuję chłopakom za ten przepis, zmodyfikowałem go jedynie tak że wszystko wrzucałem do smaku. :D

klaudyn83 2 lata temu

Lasagne super, pierwszy raz w zyciu robilem i wyszla ok, choc troche sie rozplynela, ale nastepnym razem bedzie jeszcze lepiej :-)

To_mech 2 lata temu

Danie pyszne, ale cholernie kaloryczne

czezik78 2 lata temu

super, jak dotąd najlepszy przepis na lasgane z którym się spotkałem.

Mmarz 3 lata temu

Bardzo dobre danie. Solidna porcja jak na dwie osoby. Mąż jadł 3 dni pod rząd na obiad i nie chciał nic innego. Dodałam więcej pomidorów do sosu, nie żałowałam ziół, ale po upieczeniu nie zdominowały smaku całej potrawy, było jak w sam raz. Polecam

hester83 4 lata temu

fajny przepis, mnie jednak brakuje tutaj selera naciowego i marchewki, nie dodaję również ziół. [link=lasagne bolognese]http://www.kulinarnawyspa.pl/[/link] robię średnio raz w miesiącu, więc może następnym razem wypróbuję właśnie ten przepis.

nikt 6 lat temu

[i]mniaaam[/i]

kasiainstockholm 6 lat temu

genialny przepis!!! rzeczywiście wymaga nieco czasu na przygotowanie, ale efekt usprawiedliwia czekanie w pełni :)
spróbujcie rzucić na wierzch odrobinę Stiltona - danie zyskuje wyrazu :)
smacznego :)

olaer 6 lat temu

Najlepszy przepis na lasagne jaki znam. Można delikatnie zmieniać proporcje składników tak jak Panowie w pokazali przepis na lasagne bolognese "z charakterem". Uważam, że najlepszą mieszanką serów do lasagne jest mozzarella z goudą. Wykonanie lasagne bolognese nie jest trudne, trochę czasu potrzeba, ale naprawdę warto - danie jest bardzo pożywne. Ten przepis na lasagne podsyłam znajomym i są zachwyceni.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE