Donna Dooher

Grube naleśniki z borówkami amerykańskimi


Przepis z programu Kurs gotowania Donny Dooher (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Grube naleśniki z borówkami amerykańskimi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki

2 szklanki (500 ml) mąki

¼ szklanki (60 ml) cukru pudru

2 ¼ łyżeczki (12 ml) proszku do pieczenia

½ łyżeczki (2 ml) sody oczyszczonej

½ łyżeczki (2 ml) soli

2 jajka

2 szklanki (500 ml) maślanki

¼ szklanki (60 ml) roztopionego, niesolonego masła

1 szklanka (250 ml) borówek amerykańskich

masło do smażenia



Przygotowanie

Do dużej miski przesiać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól. Ubić jajka z maślanką i masłem. Wlać płynne składniki do sypkich i lekko wymieszać. Rozgrzać na patelni masło.

Wlać 1/3 szklanki (75 ml) ciasta, posypać borówkami. Smażyć 2 – 3 minuty z każdej strony.

Podawać z bitą śmietaną lub syropem klonowym.



@ Donna Dooher

powrót

Podobne przepisy

Kluski z bryndzą
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pieczony kalafior
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.