Kotlet z soczewicy

Kotlet z soczewicy
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 4.20
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Dania dietetyczne

Przygotowanie:

Składniki:
400 g soczewicy
6 łyżek mąki razowej (do zagęszczenia masy)
2-3 duże cebule
4 duże marchwie
5 średnich korzeni pietruszki
1 średni seler naciowy
natka pietruszki
Przyprawy: pieprz cayenne, sól ziołowo, czosnek, kminek, cząber, tymianek, różne zioła opcjonalnie do smaku.

Przygotowanie:
Soczewicę (po namoczeniu ok. półtora godzinnym w wodzie) gotujemy w świeżej wodzie przez ok. 30 min do miękkości (z zielem angielskim, majerankiem i liściem laurowym, aby uniknąć wzdęć). Następnie mielimy na puree. Pokrojoną cebulę szklimy na oliwie. Pozostałe warzywa ugotować i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Posiekać natkę pietruszki i połączyć wszystkie składniki. Z masy formułujemy kotleciki i obtaczamy w siemieniu lnianym i/lub z pestkami dyni i słonecznika. Układamy na blasze w piekarniku nagrzanym do ok. 180 stopni C.

Wioleta Gasińska

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE