Adam Liaw

Focaccia z winogronami i rozmarynem


Przepis z programu Na tropie nowych smaków: Antypody (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Focaccia z winogronami i rozmarynem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

600 g (4 szklanki) mąki chlebowej plus dodatkowo do oprószania
2 łyżeczki suszonych drożdży
2 łyżeczki soli morskiej w płatkach
60 ml (¼ szklanki) oliwy z oliwek, dodatkowo do smarowania i skrapiania
400 ml letniej wody
200 g bezpestkowych czerwonych winogron, przekrojonych na pół
¼ szklanych gałązek rozmarynu
parmezan, do serwowania

Przygotowanie:

Winogrona i pszenica są częścią naszego życia od początków cywilizacji. Tę focaccię robi się niezwykle łatwo, a połączenie słodkich winogron i słonego parmezanu czyni z niej fantastyczną potrawę.


W dużej misce umieść mąkę, drożdże i łyżeczkę soli. Wymieszaj.
W drugiej misce lub dzbanuszku wymieszaj wodę i olej. Zrób wgłębienie w mieszance z mąką. Powoli dodawaj wodę z olejem do suchych składników i mieszaj widelcem, aż pojawią się postrzępione kawałki. Przełóż ciasto na oprószony mąką blat i zagniataj je przez 5 minut, aż zrobi się gładkie i elastyczne. Włóż ciasto do natłuszczonej miski i obtocz je w oliwie. Przykryj ściereczką i odstaw do czasu, aż ciasto podwoi objętość (około 1 godziny).


Natłuść blachę do pieczenia o wymiarach 20 na 30 centymetrów. Uderz w ciasto, a następnie przełóż je na blachę i rozciągnij palcami. Powciskaj w ciasto winogrona i gałązki rozmarynu, skrop oliwą i posyp solą.


Rozgrzej piekarnik do 200ºC. Poczekaj 20 minut, aż ciasto trochę podrośnie. Piecz focaccię przez 25 minut na złocisty kolor.


Podawaj z kawałkami parmezanu i z oliwą.


Uwaga
Jeśli używasz piekarnika z termoobiegiem, zmniejsz temperaturę o 20ºC.


W przepisie użyto miary australijskich łyżek i szklanek. 1 łyżeczka to 5 ml, 1 łyżka to 20 ml, 1 szklanka to 250 ml.
Wszystkie zioła powinny być świeże i lekko upakowane z szklankach.
Wszystkie warzywa są średniej wielkości i obrane.
Wszystkie jajka ważą 55-60 gramów.

powrót

Podobne przepisy

Precelki ziołowe z czarnym sezamem i masłem czosnkowym
Marieta  Marecka
Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Klasyczny chleb na zakwasie
Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Bułeczki czosnkowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Grzanki z górskiego chleba
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 49)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Chleb na sodzie
Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Gwiazda z nadziewanych bułeczek
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.