Dziecięce ciasto jogurtowe

Dziecięce ciasto jogurtowe
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Laura Calder

Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu (odc.3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Składniki:

  • * przepis oparty na jogurtach w opakowaniach 125 g
  • 1 jogurt
  • 2 opakowania po jogurcie cukru
  • 2 jajka
  • starta skórka 1 cytryny
  • 3 opakowania po jogurcie mąki (albo mąki z orzechów lub pszenicy durum)
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 opakowania po jogurcie bezsmakowego oleju lub roztopionego masła

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Podgrzej piekarnik do temperatury 180°C. W misce wymieszaj jogurt z cukrem. Dodaj jajka i skórkę z cytryny. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia i wymieszaj. Dodaj roztopione masło (lub olej, który, niestety, nie jest tak smaczny) i wymieszaj wszystkie składniki. Wyłóż mieszankę do małych foremek lub do jednej, większej, posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Piecz tak długo, aż wykałaczka, którą wetkniesz w ciasto, będzie sucha, czyli około 25 min.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE