Pierogi z pieczoną kaczką i słodkim sosem cydrowym

Pierogi z pieczoną kaczką i słodkim sosem cydrowym
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak lokalnie 4 (odc. 13)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pierogi i pierożki

Składniki:

  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej z pełnego przemiału
  • 1,5 szklanki mąki gryczanej
  • jajko
  • 2 łyżki zimnej śmietany
  • wrzątek
  • Farsz:
  • 2 upieczone udka z kaczki
  • 3-4 gałązki majeranku
  • garść czerwonych porzeczek
  • 2-3 łyżki syropu z czarnego bzu
  • Sos:
  • 500 ml cydru
  • laska wanilii
  • szklanka drylowanych wiśni
  • 2 łyżki melasy

Kalkulator wag i miar

Przepis

Z mąki, jajka, śmietany i wrzątku wyrób elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw. Przygotuj farsz. Oddziel mięso upieczonej kaczki od kości, posiekaj i przełóż do miski. Dodaj majeranek, porzeczki i syrop z kwiatów czarnego bzu. Wszystkie składniki wymieszaj. Ciasto na pierogi cienko rozwałkuj. Szklanką wytnij kółka. Na środek nałóż porcję farszu i zlep brzegi. Pierogi gotuj we wrzącej, osolonej wodzie do momentu, aż wypłyną.
Idealnym dodatkiem do pierogów będzie sos. Na patelnie wlej cydr, dodaj laskę wanilii, wiśnie i melasę. Gotuj około 5 minut. Pierogi podawaj z sosem. Smacznego!

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE