Racuszki drożdżowe z cukrem

Racuszki drożdżowe zobacz Racuszki drożdżowe 2018-06-19 13:01:02
Racuszki drożdżowe
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 2 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Placki i placuszki

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Drożdże rozcieramy z 1 łyżeczką cukru, aż będą płynne. W osobnym naczyniu łączymy rózgą jaja i ciepłe mleko. Masło rozpuszczamy i odstawiamy, żeby trochę przestygło. Do drożdży dolewamy jaja z mlekiem, dodajemy resztę cukru i cukier waniliowy, ciepłe masło, sól i mąkę. Ucieramy bardzo dokładnie drewnianą łyżką. Robimy to dość długo, nawet 8-10 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. W rondelku rozgrzewamy olej, robimy próbę z małą ilością, jeśli szybko wypłynie tłuszcz jest gotowy. Smażymy partiami duże porcje po 3-4 minuty z każdej strony. Odsączamy na papierze i serwujemy gorące z nutellą i cukrem pudrem.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE