Croque monsieur (odc.088)

Przepis z programu Australijskie Boże Narodzenie (odc.88)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Croque monsieur (odc.088)
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 kromki wiejskiego chleba

200 g cienkich plastrów sera comté

150 g jasnej szynki

1 żółtko

1 łyżka crème fraîche épaisse (lub śmietany 22%)

50 g margaryny

sól

pieprz

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzejcie piekarnik do 220º C (termostat 6-7). Wymieszajcie śmietanę z żółtkiem i przyprawcie solą i pieprzem. Kromki posmarujcie masą ze śmietany i żółtka. Na dwóch kromkach połóżcie na przemian ser, szynkę i ser. Przykryjcie pozostałymi kromkami tak, by utworzyły się dwie kanapki. Okrójcie kanapki w kształt trójkątów lub prostokątów. Na patelni rozgrzejcie margarynę i obsmażcie na niej kanapki, 2 minuty z każdej strony. Następnie wyłóżcie na folię aluminiową i na 5 minut włóżcie do piekarnika.

powrót

Podobne przepisy

Huevos hamin, czyli jajka z sefardyjskiego czulentu
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia żydowska, Kuchnia koszerna
Sushi
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.10)
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Pudding chlebowy z mazowiecką nutą
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.