Tomasz Deker

Ciasteczka mamoul z pistacjami


Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia arabska, Kuchnia turecka

odsłon: 64

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Ciasto:

60 g masła

1 jajko

130 g mąki pszennej

30 g mąki ziemniaczanej

50 g cukru pudru

szczypta proszku do pieczenia

ekstrakt z wanilii

duża szczypta przyprawy mahlep

 

Nadzienie:

120 g zielonych pistacji

1 łyżka miodu

5 g masła klarowanego

 

Do dekoracji:

cukier puder

Przygotowanie:

Przygotuj ciasto. Zmiksuj masło na puszystą masę, dodając jajko, obie mąki i resztę sypkich składników oraz ekstrakt z wanilii.
Częścią ciasta wylep formy. Na środek każdego ciastka nałóż nadzienie pistacjowe (zmiksowane pistacje z miodem i masłem klarowanym).
Następnie przykryj każde ciastko pozostałą częścią ciasta.
Ciasteczka piecz w temp. 170-180 stopni C ok. 15 minut. Po wyjęciu ciastek z foremek obsyp je cukrem pudrem.

powrót

Podobne przepisy

Tort dulce de leche
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 11)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Makaroniki anyżowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Przyprawy korzenne (odc. 29)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Torcik ziemniaczany z owocami cedru
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tort szpinakowy z wiśniami
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

ankaszym

postów: 80

26.04.2017 07:59

CYTUJ

ale fajnie wyglądają, czy mąka pszenna lepsza będzie w tym przypadku luksusowa czy może być szymanowska tortowa?

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.