Falafele z jogurtem miętowym, groszkiem i orzechami

Falafele z jogurtem miętowym, groszkiem i orzechami
Oceń przepis:
200 ocen Średnia ocena: 3.30

Składniki:

  • Falafele:
  • 200 g suchej ciecierzycy (ok. 1 szklanka)
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mały pęczek ziół (np. kolendra, natka, koper lub mieszanka tych ziół)
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry
  • ½ łyżeczki chili w proszku (opcjonalnie)
  • 3 łyżki mąki (opcjonalnie)
Dodatki:
  • 400 ml jogurtu greckiego
  • kilka listków mięty
  • ¾ szklanki zielonego groszku
  • 1 garść orzechów ziemnych
  • 1 garść pistacji
  • 2 łyżki orzechów pinii
  • sól
  • mielony czarny pieprz
  • olej rzepakowy do smażenia

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ciecierzycę namocz w dużej ilości zimnej wody przez noc (8-12 h). Następnie

zmiel razem z ziołami, cebulą, czosnkiem, przyprawami oraz ziołami w malakserze (lub blenderem) na konsystencję wiórków. 

Jeśli masa będzie zbyt sucha, dodaj odrobinę wody, około 2 łyżki. Masę odstaw do lodówki na około 15 min. Po tym czasie, jeśli masa nie będzie się lepić, dodaj ok. 3 łyżki mąki.

Posiekaj listki mięty, wymieszaj z jogurtem oraz solą.

Jeśli groszek jest mrożony, przelej go gorącą wodą.

Orzechy upraż na suchej patelni, następnie posiekaj i dodaj do nich szczyptę soli.

W rondelku rozgrzej 2 cm warstwę oleju rzepakowego (podgrzej do ok. 175 stopni)

Z masy zagnieć małe kotleciki, mocno je ugniatając, żeby miały zwartą konsystencję. Smaż z obu stron na złoto. Po usmażeniu odłóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Gotowe falafele podawaj z jogurtem, groszkiem oraz orzeszkami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA