Agnieszka Kręglicka

Chili z wołowiny


Przepis z programu Para w kuchni (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia meksykańska

Chili z wołowiny
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 kg wołowiny bez kości

150 ml oleju

2 cebule pokrojone w kostkę

3 posiekane ząbki czosnku

1 szklanka rosołu

2 szklanki pomidorów bez skórki w zalewie

2 łyżki koncentratu pomidorowego

1 szklanka czerwonego wytrawnego wina

30 g przyprawy chilli lub mieszanki różnych papryk suszonych

dobranych indywidualnie

2 łyżki słodkiej węgierskiej papryki

2 łyżki kminu rzymskiego

2 łyżki suszonego oregano

kilka kostek gorzkiej czekolady

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Mięso oczyścić z tłuszczu i błon, pokroić w grubą kostkę i popieprzyć. Na patelni rozgrzewać olej i smażyć partiami, krótko, tak żeby się mocno zrumieniło. Po usmażeniu mięsa wrzucić na patelnię cebulę i zeszklić ją razem z czosnkiem, dodać szklankę rosołu, zagotować i całość dodać do garnka z mięsem. Wsypać wszystkie przyprawy, zamieszać, dodać pomidory. Gotować powoli, pod przykryciem. Pod koniec odkryć garnek, aby sos zgęstniał. Uzupełnić przyprawy, dodać czekoladę. Zostawić sos, aby odparował.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.