Paul Merret

Chili con carne


Przepis z programu Ekonomia gastronomii (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

Chili con carne
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1/3 porcji (ok. 800 g) duszonego mielonego mięsa z przepisu podstawowego (patrz przepis)

2 łyżki oleju roślinnego

1 cebula

obrana i drobno posiekana

2 ząbki czosnku

obrane i drobno posiekane

1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego

1 łyżeczka mielonej kolendry

1 łyżeczka chili w proszku

1 łyżeczka wędzonej papryki

350 ml wytrawnego czerwonego wina

1 puszka (400 g) krojonych pomidorów

1 łyżka sosu Worcestershire

2 czerwone chili

drobno posiekane

250 g pieczarek

pokrojonych w grube plastry

1 puszka (400 g) czerwonej fasoli

1 kostka bulionu wołowego

rozpuszczona w 250 ml wrzątku albo 250 ml bulionu wołowego

 

 

Przygotowanie:


Na średnim ogniu rozgrzej olej w dużym rondlu. Dodaj cebulę i czosnek i smaż mieszając ok. 3 min aż cebula zmięknie i lekko się zrumieni. Dodaj zmielone przyprawy i smaż mieszając, aż uwolnią aromat. Dolej wino, doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu, aż objętość płynu zredukuje się o połowę. Dodaj pomidory, sos Worcestershire i posiekane chili. Duś ok. 5 min, aż sos trochę zgęstnieje. Dodaj mielone mięso, grzyby, fasolę i zalej wszystko gorącym bulionem. Doprowadź zawartość rondla do wrzenia i gotuj 45 min, mieszając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieje, a aromaty się połączą. Podawaj porcje sosu z ryżem i podgrzaną tortillą. Śmietanę i ser podaj w oddzielnych miseczkach.

powrót

Podobne przepisy

Kotlety wieprzowe z oliwkami i cytryną
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Biximatur
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 36)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska

skomentuj przepis

asiante

postów: 3

08.07.2011 17:32

CYTUJ

Latwe w wykonaniu, swietny smak. Na pewno powtorze. Najlepsze chili con carne jakie jadlam.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.