Jacek Sikora

Brzoskwinie


Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Brzoskwinie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 brzoskwinie

pół kostki masła

3 łyżki cukru pudru

pół szklanki cukru brązowego

szklanka wody

2 łyżki mąki

laska wanilii

szklanka mleka

opakowanie płatków migdałowych

2 łyżki miazgi migdałowej

 

 

Przygotowanie:


Brzoskwinie przekroić na pół i wyjąć pestkę. W garnku zagotować wodę i dodać do niej cukier i laskę wanilii. Kiedy zrobi się syrop, włożyć do niego połówki brzoskwiń. Przez chwilę pogotować je obracając, żeby syrop objął całość owocu. Do rondelka wrzucić masło i cukier. Rozpuścić składniki. Kiedy masło będzie płynne, a cukier się rozpuści, powoli dodać mąkę i rozprowadzić składniki razem. Stopniowo dolewać mleka cały czas mieszając. Wrzucić miazgę migdałową, płatki i całość zamieszać. Połówki brzoskwiń wyjąć z syropu i w miejsce pestki nałożyć porcję sosu. Całość posypać płatkami migdałowymi.

powrót

Podobne przepisy

Pierogi na słodko - Aniela Redelbach
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Czekoladowo-kawowy creme brulee
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Czekoladowy pudding chlebowo-maślany
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Puchar gruszkowy według dawnej receptury
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Mus czekoladowy Marii
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Truskawki z kremem z mascarpone
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.32)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.