Anna Olson

Bardzo waniliowe babeczki


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Bardzo waniliowe babeczki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

½ szklanki mąki tortowej

6 łyżek mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta miałkiej soli

3 łyżki mleka 2%

2 łyżki oleju roślinnego

1 łyżeczka pasty waniliowej

żółtka z 4 dużych jajek

białko z 4 dużych jajek

12 łyżek cukru

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C i włóż papierowe papilotki do foremek do pieczenia minimufinek. Przesiej oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia oraz sól. W drugiej misce zmieszaj trzepaczką mleko z pastą waniliową i odstaw na bok. Ubij białka z 6 łyżkami cukru na niezbyt sztywną pianę. W drugiej misce utrzyj żółtka z pozostałymi 6 łyżkami cukru, aż zwiększą objętość dwukrotnie i zrobią się pastelowo żółte. Dodaj pianę z białek do żółtek w dwóch porcjach i wymieszaj. Przełóż łyżkę ciasta do mlecznej mieszaniny, przemieszaj, a następnie wlej ją do miski z ciastem. Mieszaj krótko i energicznie, aż składniki się połączą. Nałóż ciasto do przygotowanych foremek na mufinki za pomocą dwóch łyżeczek albo szprycy cukierniczej, napełniając foremki w 3/4. Piecz 12-13 min, aż ciasto zrobi się sprężyste. Odstaw do wystygnięcia.

powrót

skomentuj przepis

#Marcylka

23.01.2011 18:28


Gliwice

CYTUJ

Wie ktoś może, czy w supermarketach można kupić takie brązowe papilotki do babeczek???? Bo przez internet to się średnio opłaca, bo papilotki kosztują 3zł, a przesyłka 20zł...

#mamamkia223

20.12.2010 01:13


tarnowskie

CYTUJ

do bani co za badziew jakis analfabeta pisal ten przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.