Deser z ciasta filo ze śliwką

Deser z ciasta filo ze śliwką
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 3.80

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Ciasto filo smarować masłem klarowanym, na co trzeciej warstwie rozsmarować orzechy podduszone w niewielkiej ilości masła. Pociąć na kwadraty, wstawić do pieca nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut, aż ciasto się zrumieni. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, dodać mascarpone, skórkę z pomarańczy lekko ubić. Doprawić sokiem z limonki. Schłodzić. Śliwki pozbawić pestek. Na rozgrzaną patelnię wylać miód, dodać śliwki, rozgniecione nasiona kardamonu, chwilę poddusić. Mają tylko nabrać smaku. Na zrumienionych kwadratach ciasta filo układać krem, dekorować śliwkami. Posypać solą.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE