Gulasz wołowy z ciastkami

Gulasz wołowy z ciastkami
Oceń przepis:
28 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.18)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej
Ilość osób:
6

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Postaw duży garnek o grubym dnie na średnim ogniu. Oprósz kawałki wołowiny solą i pieprzem. Wlej do garnka jakieś 2-3 łyżki oleju, tak, żeby pokrył dno garnka cienką warstwą i wrzuć tyle mięsa, żeby leżało jako jedna warstwa. Obsmaż mięso ze wszystkich stron, po czym wyjmij je i odstaw na bok, a do garnka dodaj trochę oleju i kolejną porcję mięsa. Kiedy obsmażysz już całe mięso odlej tłuszcz z garnka, ale nie ścieraj tych wszystkich pełnych smaku przysmażonych cząstek, które przywarły do dna.
Wrzuć do garnka połowę warzyw (drugą zachowaj na później) i całe mięso. Dodaj koncentrat pomidorowy, cebulki i dość wina i bulionu, żeby zakryć składniki. Dodaj liście laurowe i rozmaryn i doprowadź do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu przez jakąś godzinę, aż mięso będzie prawie gotowe i dodaj resztę warzyw. Pierwsza porcja już zdąży bardzo zmięknąć i praktycznie rozgotować się w sosie, druga połowa zachowa jędrność, kolor i świeży smak. Gotuj jeszcze przez 30 minut, aż mięso i dodane później warzywa będą miękkie. Rozgrzej piekarnik do 200°C. W międzyczasie przygotuj porcję ciasta na ciastka. Kiedy gulasz jest już gotowy dopraw go do smaku solą i pieprzem, dodaj groszek i zamieszaj. Nałóż po 1-2 chochle gulaszu do misek, które można wstawiać do piekarnika. Zaklej górę misek kawałkiem ciasta. Postaw miski na blasze i wstaw do piekarnika na jakieś 30 minut, aż ciasto się upiecze na brązowa, a gulasz będzie gorący.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 19,99 zł przez 5 mies. ZAMÓW ONLINE