Chanko nabe

Chanko nabe
Oceń przepis:
111 ocen Średnia ocena: 3.50
Seria kulinarna:
Na tropie nowych smaków: Japonia (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z kurczaka
Kuchnia świata:
Kuchnia japońska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 1 kg udek kurczaka
  • 3 japońskie pory (negi)
  • 2 ziemniaki
  • 1 rzodkiew daikon
  • 2 marchewki
  • ½ kapusty pekińskiej
  • 10 świeżych grzybów shiitake
  • 300 g grzybów enoki
  • 1 pęczek szczypiorku czosnkowego
  • 2 kawałki smażonego tofu
  • 1 kg makaronu udon
  • ½ szklanki pasty miso (opcjonalnie)
  • 2 łyżki prażonych nasion sezamu, z grubsza zmielonych
Baza zupy:
  • 2 litry wywaru dashi
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki mirinu
  • 2 łyżki sake
Miso Tsukune (pulpety):
  • 600 g kurczaka mielonego
  • 4 dymki, drobno posiekane
  • 3 łyżki miso

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Pulpeciki: wymieszaj wszystkie składniki z solą, aż konsystencja się zagęści (4-5 minut). Potem włóż do lodówki na 30 minut. Z masy uformuj pulpety wielkości piłki do golfa.

Obierz daikon i marchew. Rzodkiew pokrój w plastry po skosie, a marchew na nieregularne kawałki. Usuń nóżki z grzybów shiitake i na każdym natnij krzyżyk. Kurczaka pokrój na 2,5-centymetrowe kawałki. Obierz ziemniaki i pokrój na nieregularne kawałki. Obierz enoki, a szczypior pokrój na 5-centymetrowe kawałki.

Włóż ziemniaki i marchew do zimnej wody i zagotuj. Dodaj daikon i gotuj dalej, aż zmięknie. Osącz i odstaw.

Zagotuj dashi i dodaj przyprawy do bazy zupy. Spróbuj i dopraw w razie konieczności. Dodaj wszystkie składniki (oprócz udon) i czekaj, aż kurczak i pulpety całkowicie się zagotują. Dodaj makaron i zaczekaj kilka minut, aż będzie miękki. Jeśli chcesz, możesz dodać więcej miso, aby wzmocnić smak dania. Dopraw i serwuj z nasionami sezamu.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA