Domowy ketchup

Domowy ketchup
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Iwona Zasuwa

Seria kulinarna:
Ugotuj mi mamo! (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sosy, kremy, pasty

Składniki:

  • 3 kg pomidorów, najlepiej mięsistych, z małą ilością wody
  • 2 marchewki
  • ½ selera
  • 1 pietruszka
  • 5 średnich cebul
  • kilka sztuk suszonych daktyli lub ½ szklanki ksylitolu
  • 1 jabłko
  • przyprawy:
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka gałązek świeżego lubczyku
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka ziarnistego pieprzu
  • 5 liści laurowych
  • ½ szklanki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki soli
  • 1-2 goździki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Pomidory pokrój w grubą kostkę i wrzuć do garnka z dużymi kawałkami marchwi, selera, cebuli, pietruszki, i jabłka. Dodaj lubczyk w całości i zioła oraz suszone daktyle lub ksylitol, jeśli lubisz słodszy ketchup. Nie dodawaj cytryny i czosnku, dodasz je na końcu całej pracy. Gotuj całość minimum 3 dni, niezbyt długo każdego dnia. Pierwszego dnia do rozgotowania pomidorów (ok. 2-3 godziny) a w każdy kolejny dzień tyle, by zredukowała się ilość płynu (nasz ketchup będzie naturalnie gęsty).
Jeśli po dwóch dniach uznasz, że płyn zredukował się wystarczająco a warzywa korzenne są odpowiednio miękkie, możesz całość przetrzeć przez sito, wyjmując najpierw lubczyk i liście laurowe lub zmiksować na gładko. Następnie gotową masę dopraw czosnkiem, cytryną, solą oraz ksylitolem do smaku.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA