Ainsley Harriot

Balti z kurczaka


Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Balti z kurczaka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 piersi kurczaka

½ łyżeczki chili

łyżeczka kurkumy

pieprz i sól do smaku

łyżka oleju roślinnego

 

 

Przygotowanie:


Pierś kurczaka pokroić na niewielkie kawałki. Posypać chili i kurkumą, dodać sól i pieprz, polać olejem, tak, by z przyprawami utworzył oblepiającą mięso warstewkę. Opiec kawałki kurczaka na grillu lub na patelni grillowej, tak by zostały widoczne odciski rusztu. Na węglach lub na kuchence ustawić naczynie, zwane karahi (specjalny garnek do balti) lub wok (uwaga: na grillu należy używać woka z metalowymi uchwytami). Wlać trochę oleju i wrzucić czosnek, cebulkę i imbir, zeszklić wszystko. Włożyć pomidory, wymieszać. Dodać przyprawę do balti, wymieszać. Włożyć upieczone kawałki kurczaka. Wsypać odsączoną ciecierzycę i wlać bulion. Gotować 5-10 minut, aż sos trochę odparuje i zgęstnieje. Polać śmietaną, posypać posiekaną kolendrą. Podawać z podgrzanymi na grillu chlebkami naan.

powrót

Podobne przepisy

Marynowana łopatka barania
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z jagnięciny i baraniny
Szybki stek
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Confit z kaczki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ragoût z wołowiny i ciecierzycy
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

#kiciusia

03.03.2011 17:19


CYTUJ

Właśnie zrobiłam i muszę przyznać, że przyjemna odmiana od klasycznego schabowego. Polecam.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.