Piersi z kaczki w zielonym pieprzu z cebulką dymką

Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
30 minut

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Wyrównujemy brzegi kaczej piersi i eliminujemy większą część tłuszczu, nacieramy solą i pieprzem. Cebulki dymki oczyszczamy z korzonków, zewnętrznych liści i twardej zielonej naci, kroimy wzdłuż na pół, myjemy i przekładamy do rondla. Dodajemy oliwki przekrojone na połówki, białe wino, 3 łyżki oliwy z oliwek, szczyptę soli i pieprzu oraz liść laurowy. Dusimy dymki pod przykryciem przez 7-8 minut, aż będą miękkie. Na patelni podgrzewamy pozostałą część oliwy, kładziemy kaczą pierś i smażymy na złoto z dwóch stron, przekładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180° Celsjusza i pieczemy 10-15 minut. Wyjmujemy pierś z piekarnika, odlewamy wytopiony tłuszcz, nalewamy aromatyczny ocet, dodajemy sos, który puściły dymki podczas duszenia, i podgrzewamy, żeby zredukować sos. Przecieramy sos przez sito. Dodajemy zielony pieprz i odstawiamy w ciepłe miejsce. Ciepłą kaczą pierś pokrojoną w plastry podajemy z cebulką dymką, oliwkami i sosem z zielonym pieprzem.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE