Szaszłyk z polędwicy wołowej na warzywach z rusztu

Oceń przepis:
Przygotował:
Adam Chrząstowski
- Seria kulinarna:
- Adam na lato (odc.5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
Składniki:
- 400 g polędwicy wołowej
- 100 g plastrów wędzonego boczku
- 4 cebule
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- ½ łyżki majeranku
- sól
- pieprz
- 1 kalarepka
- 1 papryka zielona
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 młody burak
- 2 marchewki
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 4 łyżki miodu
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 gałązka rozmarynu
- sól pieprz
Przygotowanie:
Polędwicę kroję w małe plastry i marynuję w musztardzie, papryce w proszku, majeranku soli i pieprzu. Cebule kroję w plastry. Na namoczone w wodzie patyczki nadziewam na przemian mięso, boczek i cebulę. Piekę na ruszcie. Warzywa kroję w cząstki i plastry, dodaję sól i pieprz, ocet, miód, oliwę oraz posiekany rozmaryn. Powoli opiekam na ruszcie z każdej strony i podaję do szaszłyków.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Dania mięsne
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze