Pieczone pierożki

Pieczone pierożki
Oceń przepis:
58 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Kucharskiego pomysł na kuchnię 2 (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pierogi i pierożki
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • Ciasto:
  • 15 g drożdży
  • 0,5 szklanki letniego mleka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • łyżka oleju
  • sól
Farsz:
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 300 g pieczarek
  • pęczek natki pietruszki
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • białko

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w letnim mleku. Dodać mąkę, jajko i olej. Wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.

Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Podsmażyć, pod koniec doprawić solą i pieprzem. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Jajka pokroić w kostkę i razem z bułką tartą dodać do pieczarek, wszystko razem wymieszać.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie. Wycinać okręgi, na każdy nałożyć dużą łyżkę farszu. Brzegi posmarować białkiem, złożyć i zlepić. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować białkiem. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180° C około 20 minut, aż będą złoto-brązowe.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA