Pieczone warzywa w kminowej otoczce

Pieczone warzywa w kminowej otoczce
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 4.40

Przepis

Ta pyszna, pikantna odmiana pieczonych warzyw zawiera bardzo niewiele tłuszczu i bogactwo cudownych smaków. Świetnie pasuje do kurczaka w masali oraz do wszelkich mięs z grilla.

Składniki:
600 g ziemniaków
1 łyżeczka nasion czarnej gorczycy
1 łyżeczka nasion kminu
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżeczka garam masali
½ łyżeczki kurkumy
1 średnia czerwona cebula, pokrojona wzdłuż
1 żółta papryka, pokrojona w kwadraty
1 czerwona papryka, pokrojona w kwadraty
1 pomarańczowa papryka, pokrojona w kwadraty
2 średnie cukinie, pokrojone na plastry
świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni Celsjusza. W średniej wielkości rondlu zagotować wodę, wrzucić obrane i pokrojone w ćwiartki ziemniaki, doprowadzić do wrzenia, gotować przez 5 minut. Wstawić dużą patelnię z nieprzywierającym dnem na średni ogień, wsypać ziarna gorczycy i kminu. Podprażać przez 30 sekund, dodać olej, garam masalę i kurkumę. Chwilę podsmażyć, dodać cebulę. Smażyć cebulę przez 1-2 minuty, często mieszając.
Odcedzić ziemniaki na durszlaku.Włożyć ziemniaki na patelnię z cebulą i przyprawami, posypać czarnym pieprzem i wymieszać, potrząsając patelnią, tak, by ziemniaki pokryły się warstwą przypraw. Wyłożyć na blachę, piec przez 30 minut. Wyjąć blachę z piekarnika, dodać papryki i cukinię. Wymieszać, lekko potrząsając blachą, wstawić do piekarnika na kolejne 25-30 minut.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE