Risotto z Zadymerem i Bursztynem

Risotto z Zadymerem
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 4.30

Przygotował:

Gieno Mientkiewicz

Seria kulinarna:
Przez dziurkę od sera 3 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Risotto

Składniki:

  • 10 dag ryżu do risotto
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 1 szklanka białe wytrawnego wina
  • ½ pęczka zielonych szparagów
  • 1 średnia szalotka, albo delikatna cebula cukrowa
  • 1 młoda marchewka
  • 1 łyżka posiekanej naci pietruszki
  • oliwa
  • masło
  • 5 dag sera Bursztyn
  • 5 dag wędzonego sera Zadymer
  • sól, pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Odciąć ze szparagów 3 cm główki, resztę posiekać w niewielkie kawałki. Posiekać cebulę, marchewkę pokroić w plasterki. Na patelni, na maśle obsmażyć warzywa bez szparagowych główek, dodać ryż, podlać bulionem i powoli gotować, ciągle mieszając. Podlewając bulionem na zmianę z winem. Zetrzeć Bursztyn, a Zadymer pokroić w dość drobną kostkę. Pod koniec gotowania \ dodać główki szparagów i większą część posiekanej naci, oraz oba sery.
Dać odpocząć risottu, wyłożyć na talerz, obficie skropić oliwą, oprószyć pieprzem, dodatkowo posypać starym bursztynem i nacią.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA