Kraby z sosem chili po meksykańsku

Kraby z sosem chili po meksykańsku
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Meksykańska fiesta z Peterem Kuruvitą (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia meksykańska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 6 krabów z gatunku portunik gazami lub 1,5 kg krabów mułowych, oczyszczonych i pokrojonych na 4 części
Pasta chili:
  • 150 ml oleju roślinnego
  • ½ cebuli cukrowej, posiekanej
  • 8 ząbków czosnku
  • 2 liście awokado
  • 6 ziaren czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka nasion kminu, uprażonych
  • 8 chili guajillo, bez łodyg i pestek, lekko opieczonych
  • 4 miechunki, opieczone
  • 1 chili habanero, z pestkami lub bez do wyboru
  • 4 łyżki posiekanych listków kolendry
  • 3 sztuki ziela angielskiego
  • 200 ml wywaru z ryb
  • sok z 2 limonek
Przybranie:
  • 20 g młodej kolendry
  • 1 czerwona cebula, pokrojona na cienkie plasterki
  • 2 limonki, każda pokrojona na 6 cząstek

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej na średnim ogniu patelnię o średnicy 25 cm. Wlej 50 ml oleju roślinnego. Wrzuć cebulę i posiekany czosnek. Smaż 3-4 minuty, aż się zeszklą. Przełóż do blendera. Wytrzyj patelnię i odstaw.

Wrzuć do blendera wszystkie pozostałe składniki. Nie dodawaj oleju ani wywaru. Zmiksuj na gładką masę, co potrwa około 2 minut.

Wlej na patelnię 50 ml oleju. Podgrzej na średnim ogniu. Przelej pastę i podsmażaj 5 minut od czasu do czasu mieszając, żeby nie dopuścić do przypalenia. Przełóż z patelni i odstaw.

Pozostałe 50 ml oleju wlej na patelnię o średnicy 35 cm, o grubym dnie albo na duży wok. Kiedy olej zacznie dymić, ostrożnie wrzuć kraby. Podrzucaj je lub mieszaj, aż zmienią kolor. Dodaj pastę i wywar z ryb. Przykryj pokrywkę. Duś 5-7 minut, aż sos zgęstnieje.

Zdejmij z ognia i ułóż kawałki krabów na półmisku. Przybierz krążkami czerwonej cebuli, młodą kolendrą i cząstkami limonki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA