Przegrzebki królewskie z płonąca tequilą

Przegrzebki królewskie z płonąca tequilą
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Si King

Seria kulinarna:
Kudłacze na motorach (odc.3)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia meksykańska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • kilka porządnych łyżek oliwy
  • spory kawałek masła
  • 4 małe szalotki
  • drobno posiekane
  • sok i skórka z jednej limonki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 tuziny przegrzebków
  • wyjętych z muszli
  • porządny chlust tequli (resztę
  • według Kudłaczy można wypić do kolacji...)
  • garść drobno posiekanego szczypiorku
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Na patelni z grubym dnem rozgrzać na średnim ogniu oliwę z masłem. Zeszklić szalotkę - nie dopuścić do tego, by się przyrumieniła. Dodać sok i skórkę z limonki, podgrzewać 1-2 minuty. Wsypać cukier i podgrzewać, cały czas mieszając, tak, aby cukier nie zaczął karmelizować. Zwiększyć płomień i włożyć na patelnię przegrzebki. Smażyć przez minutę. Wsypać szczypiorek, polać przegrzebki tequilą i podpalić. Na kuchence gazowej wystarczy przechylić delikatnie patelnię, żeby tequila zajęła się płomieniem. Na palniku elektrycznym trzeba podpalić tequilę zapałkami.
(OSTRZEŻENIE! Tequilę trzeba podpalić bardzo ostrożnie, chroniąc ręce i twarz. To bardzo efektowny manewr, jednak płomienie mogą być zaskakująco wysokie—uwaga na włosy i inne rzeczy, które mogłyby się zająć).
Jeśli tequila nie zapali się natychmiast, nie należy dłużej trzymać patelni na ogniu, aby nie przesmażyć przegrzebków (stają się wtedy gumiaste). Gorące przegrzebki podawać zawinięte w podgrzaną tortillę, z pikantną salsą, quacamole i gęstą śmietaną lub na talerzu z ryżem polanym masłem cytrynowym.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE