Skwierczące przegrzebki

Skwierczące przegrzebki
Oceń przepis:
69 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Jamie Oliver

Seria kulinarna:
Jamie Oliver: 5 składników (odc. 1)
Rodzaj dania:
Owoce morza
Ilość osób:
2
Kaloryczność:
517 kcal.

Składniki:

  • 400 g ziemniaków

  • 200 g mrożonego groszku
  • ½ bukietu świeżej mięty (15g)
  • 6-8 surowych przegrzebków królewskich, z ekologicznego źródła
  • 50 g kaszanki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ziemniaki umyj, pokrój na 3-centrymetrowe kawałki i gotuj w osolonej wodzie przez 12 minut. 3 minuty przed końcem dodaj groszek.
W międzyczasie posiekaj większość liści mięty i odłóż na bok. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Dodaj oliwę z oliwek i smaż na niej resztę listków mięty przez minutę. Wyłów listki z oliwy i przełóż je na talerz.
Dopraw przegrzebki solą morską i czarnym pieprzem i smaż przez 2 minuty z każdej strony na złocisty kolor. Dodaj pokruszoną kaszankę (bez skórki), żeby była bardziej chrupiąca.
Odcedź ziemniaki z groszkiem, przełóż do garnka i zagnieć na puree, dodając posiekaną miętę i łyżkę oliwy extra virgin. Dopraw do smaku.
Nałóż na talerz przegrzebki z kaszanką, skrop oliwą extra virgin i posyp chrupiącymi listkami mięty.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA