Kluski szagówki ze smażoną kiszoną kapustą

Kluski szagówki ze smażoną kapustą zobacz Kluski szagówki ze smażoną kapustą 2018-08-13 12:58:26
Kluski szagówki ze smażoną kapustą
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 14)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 1,5 kg ugotowanych ziemniaków w mundurkach
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 2 jaja
  • sól
Smażona kapusta:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Przygotuj kluski. Ugotowane w mundurkach ziemniaki obierz i zmiel w maszynce. Przełóż do miski. Do ziemniaków dodaj jajka i mąkę. Wszystko razem dokładnie zagnieć. Z ciasta uformuj wałek i pokrój go ukośnie na ok 4 centymetrowe kawałki.
Kluski gotuj w osolonej, wrzącej wodzie do momentu, aż wypłyną.
Ugotowane kluski przełóż do miski z zimną wodą.
Idealnym dodatkiem do klusek będzie kiszona smażona kapusta. Kapustę drobno posiekaj i przesmaż wraz z drobno posiekaną cebulą i boczkiem na rumiany kolor.
Dodaj grzyby i wodę z moczenia ich. Śliwkę drobno posiekaj i dodaj do całości. Na końcu dodaj majeranek i wrzuć ugotowane kluski. Chwilę podsmaż i podaj danie. Smacznego!

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE