Pierś z kaczki marynowana w soku śliwkowym, podana z krążkami pumpernikla

Pierś z kaczki marynowana w soku śliwkowym zobacz Pierś z kaczki marynowana w soku śliwkowym 2018-06-19 13:01:00
Pierś z kaczki marynowana w soku śliwkowym
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 5.00

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak lokalnie 2 (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Potrawy na Boże Narodzenie

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Piersi z kaczki pokrój na plastry. Dopraw solą i pieprzem, zalej sokiem ze śliwek.
Przygotuj sos. Figi i śliwki pokrój na ćwiartki. W rondlu rozpuść masło. Dodaj goździki. Wrzuć śliwki i skórkę z pomarańczy. Owoce podsmaż. Dodaj sok z pomarańczy i sok śliwkowy. Śliwki duś na małym ogniu, aż sos się zredukuje i śliwki zmiękną. Na sam koniec dodaj figi.
Kawałki kaczki usmaż na patelni grillowej. Na maśle podsmaż krążki pumpernikla. Kaczkę polej sosem śliwkowo- figowym i podawaj ją z pumperniklem.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE