Jabłkowa tarta Tatin

Przygotował:

Martha Stewart

Seria kulinarna:
Martha piecze 2 (odc. 12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka, Tarty
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
1

Składniki:

  • 5-6 średniej wielkości jabłek
  • ¾ szklanki cukru białego
  • 3 łyżki wody
  • 4 łyżki masła, pokrojonego na małe kawałki
  • ½ porcji z przepisu na pâte brisée

Kalkulator wag i miar

Przepis

Jabłka przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Jedną połówkę odłóż na bok. Pozostałe połówki przekrój na ćwiartki i przenieś do dużej miski. Skrop sokiem z cytryny i odstaw na bok.

W średniej wielkości patelni umieść cukier i wodę. Zagotuj mieszankę na dużym ogniu, następnie zmniejsz na średni i gotuj, aż mieszanką się zagęści i zrobi bursztynowa. Wtedy zdejmij patelnię z ognia i dodaj masło.

Zachowaną połówkę jabłka połóż na środku patelni. Pozostałe kawałki poukładaj dookoła, cięciem na dół. Wypełnij tak całą powierzchnię patelni. W razie potrzeby krój kawałki na plasterki, wypełniając luki. Jeśli będą jakiekolwiek przerwy, tarta rozpadnie się po przekręceniu.

Postaw patelnię na małym ogniu i gotuj, aż syrop zredukuje się o połowę, około 20 minut. Uważaj, żeby go nie przypalić. Następnie zdejmij z ognia i poczekaj, aż ostygnie.

Rozgrzej piekarnik do 190°C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia o odstaw na bok.
Rozwałkuj pâte brisée na okrąg o średnicy 25-27 centymetrów i grubości 3 milimetrów. Przenieś na blachę i schłodź przez 30 minut.

Przełóż ciasto na patelnię z jabłkami, zawijając jego brzegi. Postaw patelnię na blasze, a następnie włóż ją do piekarnika i piecz przez 35 minut. Wyciągnij, postaw na kratce i schłodź przez 15-20 minut.

Przejedź ostrym nożem dookoła brzegów, by poluzować ciasto, przystaw okrągły półmisek do patelni i szybko, ale ostrożnie ją obróć. Podawaj natychmiast.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE