Strudel z wiśniami

Strudel z wiśniami
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Ilość osób:
2

Przepis

Składniki:
250 g świeżych wiśni bez pestek
60 g cukru pudru
2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
8 płatów ciasta filo
100 g mielonych migdałów
150 g świeżej ricotty
75 g stopionego masła

Przygotowanie:
Wiśnie zasypać 1 łyżką cukru pudru i skrobią. Odstawić na 30 minut i co jakiś czas mieszać.
Rozgrzać piekarnik do 220°C.
Wymieszać mielone migdały z 2 łyżkami cukru pudru. Ricottę wymieszać z pozostałym cukrem.
Rozgrzać w piekarniku blachę do pieczenia.
Płat filo położyć na papierze do pieczenia i posmarować stopionym masłem. Posypać 1-2 łyżkami migdałów z cukrem. Tak samo przygotować pozostałe płaty ciasta układając je jeden na drugim. Rozprowadzić na nich ricottę zostawiając 5-centymetrowy margines. Na serze rozłożyć wiśnie. Zwinąć ciasto formując strudel. Ułożyć go na papierze łączeniem w dół i przenieść na blachę. Piec 12-15 minut, aż ciasto się zrumieni. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE